România ar putea adopta moneda euro abia în 2027 sau 2028, a anunțat premierul Florin Cîțu.România amână din nou adoptarea euro pentru că în acest moment trebuie să își restabilească echilibrul macro-economic, inclusiv prin combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19 și prin implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar abia apoi va stabili un nou calendar privind aderarea la zona euro. Acum premierul Cîțu arată că, într-adevăr, procesul de aderare a fost întârziat de criza din 2020, iar după recuperarea economică România ar putea adopta moneda euro în 2027 sau 2028. Ultima țintă pentru trecerea României la moneda europeană era 2024.

Epopeea adoptării euro ca monedă oficială a României

În primăvara anului 2016, România a renunțat în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro. După câțiva ani de pauză, în 2019, Guvernul a decis să transmită oficial Comisiei Europene o nouă țintă de adoptare a monedei euro, respectiv a menționat angajamentul de a adopta moneda euro în 2024. România nu îndeplinește azi niciunul dintre criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro, au indicat ultimele date ale organismelor europene dar și ale Ministerului de Finanțe al României. În plus, o serie de alți factori, printre care dezechilibrele macroeconomice și lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, fac ca România să nu fie pregătită încă pentru a intra în zona euro.

Premierul Cîțu a declarat joi seară că parcursul pentru adoptarea euro a fost puțin întârziat de criza din 2020, dar România va recupera această întârziere în perioada 2021-2024, iar aderarea la zona euro va fi după 2024. ”E greu să discuți despre aderarea la zona euro în plină criză economică, când trebuie să faci reforme clare, dar est un obiectiv pe care ni-l menținem. (..) Acum, cum văd lucrurile: am putea să intrăm în antecamera zonei euro în jur de 2024-2025 și să putem să adoptăm moneda europeană în 2027 sau 2028”, a declarat premierul Florin Cîțu la Digi24, întrebat fiind de prezentator când ar putea românii primi salariile în euro.

În plus, deși cursul de schimb nu a înregistrat oscilații majore, România nu participă la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), unde trebuie să se mențină pentru cel puțin doi ani anterior intrării în zona euro. De asemenea, conform documentului, ”legislația României nu este compatibilă în întregime cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Totodată România se confruntă cu o serie de dezechilibre macroeconomice, unele dintre acestea accentuându-se în contextul pandemiei” se arată într-un document al Ministerului Finanțelor Publice.

”În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social. Pe termen scurt/mediu, accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă. În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, indică documentul oficial.

Renunțarea la leu ca monedă oficială a României ar putea fi în 2028, urmând ca din 2030 tranzacționarea leului românesc să fie intreruptă de pe piețele internaționale datorită adoptării unei noi monede naționale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.