Michaela Grama Ștefan a manifestat încă din copilărie reale înclinații artistice, fapt pentru care pașii i-au fost îndreptați înspre Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și, mai târziu, înspre Conservatorul clujean Gheorghe Dima, specializarea canto.

Încă din anii studenției se face remarcată, colaborând cu Opera Română din Cluj-Napoca în diverse roluri, datorită calităților sale vocale, având un ambitus mare, excelând în acute, egală în toate registrele, dotată cu un timbru deosebit. După debutul pe scena Operei Române din Timișoara, în anul 1974, a urmat cu repeziciune abordarea repertoriului de operă mare, rolurile interpretate fiind răsplătite de aplauzele exigentului public timișorean: Santuzza din Cavalleria rusticana, Leonora din Trubadurul și Fidelio, Elisabeta din Don Carlos, Aida, Donna Ana din Don Giovanni, Elsa din Lohrengrin, Amelia din Bal mascat, Abigaille din Nabucco, Elvira din Ernani, Floria Tosca din Tosca, Micaela din Carmen fiind doar câteva din rolurile importante abordate de soprana spinto-dramatică.

„Alături de bogata experiență interpretativă își adaugă la impresionanta carieră încă două momente care deopotrivă ne fac cinste: Premiul al II-lea la Concursul Internațional de la Verviers, Belgia în 1975, câștigând critica de specialitate prin puterea artei interpretative românești: (…) o adevărată forță a naturii înzestrată cu un glas amplu, de o acuratețe rară cu multe armonice, fiind o plăcere să o asculți interpretând (…), și interpretarea rolului principal din opera Sakuntala, în premieră mondială de la Viena din anii 70.

De-a lungul anilor colaborează cu toate instituțiile de spectacol din toată țara: București, Cluj-Napoca, Brașov, Craiova, Iași, Deva, Hunedoara, Oradea, Satu-Mare și în străinătate în cadrul turneelor artistice din: Italia, Ungaria, Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg și fosta URSS, fosta Iugoslavia, fosta Cehoslovacia, alături de dirijori și soliști vocali de renume. Deține numeroase imprimări pentru radio, televiziune și CD“, se arată pe pagina oficială de Facebook a Operei Naționale din Timișoara.

După retragerea de pe scena liricului timișorean, Michaela Grama a decis să împărtășească din bogata experiență viitoarelor generații de artiști lirici, onorând ca lector universitar, Facultatea de Muzică din Timișoara, unde mulți studenți arădeni i-au trecut pragul.

Michaela Grama Ștefan a încântat și a cucerit publicul de fiecare dată, în spectacole de referință, care au rămas întipărite în memoria noastră afectivă prin profesionalismul și maturitatea artistului desăvârșit.

Înmormântarea va avea loc luni, 10 ianuarie 2022, ora: 13.00 la Cimitirul Eroilor din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.