De cel puțin două zile, la temperaturi de peste 35 de grade, municipiul Cluj-Napoca și localitățile limitrofe sunt sufocate de un miros pestilențial. În mediul online se fac topuri cu cartierele cel mai afectate: Mărăști, Someșeni, Sopor, Între Lacuri, Dâmbul Rotund etc. Mirosul ar proveni de la un centru de depozitare a deșeurilor care aparține companiei Supercom, scrie Actual de Cluj. Autoritățile însă au evitat până în acest moment să ofere orice fel de explicație.

Mai exact, motivul ar fi legat de faptul că firma Supercom refuză să efectueze procesul de tratare a deșeurilor menajere umede, depozitându-le direct în groapă. Normele ecologice cer în mod expres ca fracția umedă a deșeurilor să fie uscată, înainte de depozitare, proces care costă.

Potrivit informațiilor Actual de Cluj, Garda de Mediu ar efectua controale în acest moment la noul centru de depozitare.

Actual de Cluj este publicația care a consemnat în repetate rânduri ilegalitățile firmei Supercom care a primit în special la îndemnul primarului Emil Boc (șef al Consiliului Director care gestionează activitatea „Asociației Eco Metropolitan”), monopol pe întreg Clujul pentru a gestiona deșeurile menajere, în ciuda faptului că această firmă încalcă aproape toate prevederile pe care și le-a asumat în licitația publică.

Ce spune Garda de Mediu?

Mirosul neplăcut din municipiul Cluj-Napoca provine de la câteva zeci de tone de deșeuri menajare depozitate neconform a declarat pentru Radio Cluj comisarul Lucian Stanca, Garda de Mediu Cluj, transmite Rador.

„În urma numeroaselor sesizări înregistrate la noi, atât în cursul zilei de ieri, cât și astăzi, ne-am deplasat în zona Pata Rât în vederea identificării sursei disconfortului olfactiv. Am verificat vizual amplasamentul celor două platforme temporare de deșeuri care în momentul de față au sistat activitatea, respectiv platforma Salperampă și RADP, unde n-am constatat nicio activitate care să genereze disconfortul olfactiv, după care ne-am deplasat la Centrul Integrat al deșeurilor, la depozitul ecologic aflat în administrarea societății Supercom. Am urmărit modul de respectare a condițiilor din autorizația integrată de mediu pe care dânșii o dețin, în urma analizării acestuia am identificat unele probleme în ceea ce privește depozitarea deșeurilor care nu au intrat în stația de tratare mecano-biologică.

Dânșii ne-au explicat că din cauza unor probleme la una din instalațiile stației de tratare au fost nevoiți că o parte din deșeurile colectate de la populație să o depoziteze în alt spațiu. Considerăm noi că una din condițiile producerii acestui disconfort a fost și această soluție adoptată de către dânșii, coroborată, bineînțeles, cu condițiile meteo din perioada aceasta, căldura excesivă și curenții aer care și-au modificat sensul dinspre Apahida spre Cluj, au produs asemenea disconfort. Momentan ne focusăm pe stabilirea de măsuri punctuale ca să diminuăm sau chiar să eliminăm aceste surse de disconfort”, a declarat Lucian Stanca, comisar la Garda de Mediu Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.