Potrivit unui comunicat transmis de Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, instituția este cea care elaborează strategia României în comunicaţiile cuantice, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor.

„Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice (QTSTRAT). Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigmă asumată de Uniunea Europeană, cu potenţial revoluţionar în ştiinţă, societate şi economie (link aici). Spre exemplu, reţelele de telecomunicaţii cuantice şi de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare”, se arată în comunicat.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, spune că îşi propune ca România să devină un actor internaţional important în domeniu.

„UBB are cei mai buni specialişti în elaborarea de planuri strategice/strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experţii de top din zona „quantum technologies” din UBB şi ţară (inclusiv din alte instituţii care nu sunt acum parte a consorţiului declarat câştigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în ţară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european şi internaţional”, a declarat Daniel David.

Sursa foto : cgtn.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.