Integrarea europeană, orașele smart, IT-ul, energia verde, relația dintre universități și inovare, dar și dezvoltarea rurală, au fost principalele subiecte de discuție la Forumul Economic Internațional de la Chișinău, ediția 2024, desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute.

Consiliul Județean Cluj a fost reprezentat la acest eveniment de vicepreședintele instituției, Vákár István, care a vorbit audienței despre digitalizarea administrației județene, care contribuie la debirocratizare. De asemenea, au fost prezentate modalitățile de obținere online a autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism în județul Cluj, dar și facilitățile Ghișeului Unic.

”Republica Moldova a pornit pe drumul integrării europene, iar Consiliul Județean Cluj susține, prin diverse modalități, parcursul european al acestui stat. Consiliul Județean Cluj este înfrățit cu Consiliul Raional Hâncești și a susținut realizarea unor proiecte culturale, educaționale și medicale dincolo de Prut. Am explorat în discuțiile cu oficialii din Moldova posibilitatea începerii unor noi proiecte. În anul scurs între prima ediție și a doua ediție a Forumului Economic de la Chișinău, 5 dintre antreprenorii clujeni prezenți la această manifestare și-au deschis deja filiale în Republica Moldova, în domenii precum IT-ul, arhitectura sau ecologia”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean, domnul Vákár István.

Printre speakerii Forumului Economic de la Chișinău s-au aflat Igor Grosu, președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova, Cristian Leon Țurcanu, ambasador al României în Republica Moldova, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova din Guvernul României, Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, Ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova, Daniel Gheorghe, copreședinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană din Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, Anca Dragu, guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Gabriel Avramescu, vicepreședinte Autoritatea de Supraveghere Financiară, membri ai Parlamentului European, ai Parlamentului României, diplomați, reprezentanți ai administrației locale și regionale din România și Moldova, precum și reprezentanți ai universităților din România și din Republica Moldova. Invitatul special al evenimentului a fost ASR Principele Radu al României.

Aflat la cea de-a doua ediție, Forumul Economic de la Chișinău a adus împreună în spațiul public profesioniști din diverse domenii, experți și lideri de opinie din România, Republica Moldova, Italia, Polonia, dar și din alte țări.

Forumul a fost organizat sub auspiciile Familiei Regale a României, de către International Business Society, în parteneriat cu Academia de Studii Economice din Moldova și Agenția de Investiții a Moldovei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.